Ватикан о римокатоличкој миси на остацима православног храма: Учинићемо све да се избегну напетости

„Света Столица Ватикан о римокатоличкој миси на остацима православног храма: Учинићемо све да се избегну напетостиће учинити све да се избегну било какве напетости које могу да начине штету богатој хришћанској традицији присутној на Балкану, као и верским слободама неопходним за миран и темељан саживот“, одговор је који је добио министар Владан Вукосављевић из Ватикана због дешавања у Новом Брду.

Вукосављевић је 9. августа упутио писмо кардиналу Ђанфранку Равасију, председавајућем у Папском Савету за културу, због одржавањем римокатоличке мисе на остацима православног храма у Новом Брду.

„Изражавамо задовољство коректним и добронамерним ставовима изнетим у одговору кардинала Равасија, и уједно се надамо да ће и убудуће сарадња измеду Србије и Ватикана у области културе бити на достигнутом високом нивоу“, наводи се у саопштењу Министарства културе.

Поводом служења мисе на остацима цркве Светог Николе – катедрале Новог Брда Вукосављевиц је позвао Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке како „албански католички клер на територији самопроглашене (и од наше две државе непризнате) “државе Косово“ не би на тај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намена и традиција у медународној струцној литератури издашно документовани“, саопштила је тада Прес-служба Министарства културе и информисања.

Министар је тада навео да Србија и Ватикан негују наглашено добру сарадњу и подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква Санта Мариа дел Монте Нуово за западне вернике чији запуштени остаци и данас стоје непосредно „еxтра мурос“ на новобрдским ископинама и албански верници би тај локалитет могли да уреде и користе по жељи.

„Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наследа“, навео је Вукосављевић у писму Ватикану. се писму.

Коментари: