Козаци марширали Куршумлијом

У селу Заграђе у Куршумлији одржан је 2. по реду Меморијални марш „Бранко Аврамовић“ у спомен на првог козачког атамана за југ Србије са Косовом и Метохијом.Преко стотину припадника Балканске козачке војске, борачких и ветеранских удружења, прегазило је деоницу од села Добри До на административној линији са КиМ, до родног села Бранка Аврамовића, Заграђе.

„Оно што је прошле године започето, данас већ постаје традиција. У захвалност за допринос првог атамана, започели смо ову манифестацију коју је Бранко и замислио, али није доживео да види реализацију“, изјавио је атаман Сретен Поповић и додао:“ Посебну захвалност за реализацију дугујемо мештанима села Добри До о Заграђе, као и припадницима копнене војске Србије који су фактички индео породица који живе у овом подручју.“

У протоколарних делу манифестације додељене су атаманске грамате Виктору Гуљевичу, директору Српак-руаског хуманитарног центра у Нишу, као и мајору Бојану Станковићу, команданту 37.механизованог батаљона копнене војске Србије у Куршумлији.

Идуће године марш ће се одржати средином октобра и очекује се најмање двоструко већи број људи, као и већи број атамана Балканске козачке војске.