Десетине хиљада грађана изашле су на улице Лондона захтевајући нови референдум о изласку Велике Британије из Европске уније.

Истовремено у британском парламенту води дебата о споразуму који је премијер Борис Џонсон постигао с Бриселом о Брегзиту, до кога би требало да дође 31. октобра.

Како јавља Ројтерс, демонстранти су се окупили у Парк лејну одакле су, носећи заставе ЕУ, кренули кроз центар града ка парламенту.

Многи су носили транспаренте с порукама у којима се, између осталог, Брегзит упоређује са избором председника САД Доналда Трампа, неки су били обучени у разне костиме, од којих једна група као воће и поврће, а неки су носили лутке исмевајући политичаре, пре свега премијера Бориса Џонсона.

Џејмс Макгрори, директор кампање Глас народа, која је организовала ове демонстрације, изјавио је да би влада морала да смири бес проевропљана и да одржи нови референдум о чланству земље у ЕУ.

Овај нови споразум не одговара ономе што је људима обећано, тако да је једино исправно да добију другу шансу да се изјасне», рекао је Макгрори.

На референдуму 2016. 17,4 милиона грађана, односно 52 одсто, подржало је Брегзит, док је 16,1 милион (48 одсто) било против.

Према последњим испитивањима јавног мњења, у јавности је дошло до извесног померања у корист останка земље у ЕУ, али није извесно да ли и до одлучног преокрета.

Такође, многи грађани су изјавили да им је питање Брегзита постало досадно.

Од јула 2017. у 204 од 226 испитивања јавног мњења већина испитаника изјаснила се за останак у ЕУ, а у седам за Брегзит.

 

Тагови: ; ;