Напетости између Курда и националистичких Турака појачавају се сваког дана од турске војне офанзиве на северу Сирије. Нереди и напади на полицајаце.

На обје стране постоје снаге са великим потенцијалом за агресију. Милитантни Курди и крајње десничарски представници националних «сивих вукова» провоцирају једни друге.

На пример, прошле недеље у Луденшеиду један турски мушкарац је тешко повређен од убода ножем током курдских демонстрација. Насиље је избило између Курда и Турака у Линцу, Аустрија. Тамо су људи са заставом Курдистана јурили човека и шутирали га. У северном граду Рајни-Вестфалији Херне, Курди су уништили турски киоск.

Ово није први пут да се на немачким улицама воде спољни сукоби. Слике и пароле подсећају на протесте и нереде из 1994. године. Врхунац ескалације била је блокада аутопута А3 од стране стотина демонстраната и њихових возила. Курди су носили канте с бензином са собом и претили да ће запалити полицију и аутомобилисте.

Курди покушавају изнуђивањем преузети одговорност «запада».

«Протестоваћемо док западне земље не зауставе инвазију на Ројаву», рекао је један од протестаната у Берлину.

Немачка све више постаје поприште непријатељских етничких група. Нереди између Курда и Турака су само почетак. На крају, војна офанзива на северу Сирије не утиче само на Курде који живе тамо, инвазија је војни чин против Сирије.

Тагови: ; ; ; ; ;