Русија о преласку Свете Горе на страну Цариграда: Став није једногласан

Недавна дешавања на Светој Гори поводом посете цариградског патријарха Вартоломеја не значе да сви манастири деле његов став о аутокефалности украјинске цркве, изјавио је секретар за међуправославне односе Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе, протојереј Игор Јакимчук.

„Патријарх Вартоломеј је дочекан јер се ти манастири налазе под његовом јурисдикцијом, али то не значи да сви игумани светогорских манастира деле његова убеђења“, истакао је Јакимчук.

Према његовим речима, томе у прилог иде и чињеница да је само седам од 20 игумана пристало да учествује у службама са цариградским патријархом.

Додао је и да нико патријарху Вартоломеју не може на Светој Гори да забрани да било шта говори.

Подсетимо, током посете Светој Гори, патријарх Вартоломеј је на служби у манастиру Ксенофонт поменуо поглавара канонски непризнате Украјинске православне цркве Епифанија као митрополита кијевског и целе Украјине.

Том приликом су грчки медији саопштили да су у заједничкој служби учествовали и игумани манастира Иверон, Ватопед, Симонопетра, Пантакратор, Дионисијат, Ставроникита и Хиландар.