Боливијска изборна комисија објавила је да је у наставку бројања гласова утврђено да је председник Ево Моралес веома близу победе у првом кругу, што је довело до протеста његових противника и нереда.

Демонстранти су касно синоћ запалили просторије изборне комисије у градовима Сукре и Потоси, а у Тарихи су запаљени гласачки листићи. Групе Моралесових противника и присталица су се сукобљавале широм земље.

Моралесови противници су оптужили званичнике да покушавају да помогну шефу државе да избегне други круг у ком би могао да изгуби од уједињене опозиције, а амерички Стејт департмент је оптужио боливијске власти за покушај крађе избора. Посматрачка мисија Организације америчких држава је изразила забринутост због процеса бројања гласова, преноси Б92.

Тензије су већ биле у порасту када су званичници јуче изненада престали да саопштавају резултате неколико сати након затварања биралишта. Последње цифре су говориле да је Моралес добио највише гласова, али да му недостаје неколико процената од потребног за нову победу у првом кругу.

Тагови: ; ; ; ; ; ;