Турска операција у Сирији је заустављена, али није завршена. Војска је спремна да пружи отпор терористима у случају потребе, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Мевлут Чавушоглу(фото: Лола Ђорђевић)

„Јуче смо добили саопштење из Сједињених Америчких Држава да су терористи потпуно напустили зону операције. Али то не значи да више нема терориста и да их тамо неће бити. Можда се крију у тунелима или негде другде. Примили смо к знању америчке гаранције, због тога је операција за сада обустављена, али то не значи да је и окончана“, нагласио је Чавушоглу у интервјуу за агенцију „Анадолија“.

„Ако се терористи буду негде појавили, наша војска ће се борити са њима. Остало нам је само оружје, замке са минама — све то треба очистити. Има још пуно посла. Стога, остајемо на терену“, додао је турски министар.

Коментаришући руско-турски меморандум о Сирији, Чавушоглу је навео да ће Русија, као гарант решавања сиријског проблема, помоћи у спровођењу Аданског споразума из 1998. године између Турске и Сирије о борби против Радничке партије Курдистана.

„Тренутно немамо директан контакт са сиријским режимом. И он нема способност и снагу да примени Адански споразум. Стога ће Русија као гарант помагати да се он реализује, о чему смо се јуче договорили. Они терористи који не напусте (зону безбедности) биће неутралисани“, додао је турски министар у интервјуу за агенцију „Анадолија“.

Према његовим речима, заједничка руско-турска патрола у зони безбедности у Сирији није временски ограничена. „Она ће се наставити све док се не постигне потпуно решење“, додао је турски министар спољних послова.

У уторак су председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, после шесточасовних преговора потписали меморандум о разумевању у десет тачака. У њему се, између осталог, говори да се од 12 часова 23. октобра 2019. на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције „Извор мира“ уводе јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Они ће помагати при повлачењу курдских јединица и њиховог наоружања на 30 километара од сиријско-турске границе, што би требало да буде завршено у року од 150 сати. Од тог тренутка почеће заједничко руско-турско патролирање у дубини од 10 километара од границе према западу и истоку од области у којој се изводи операција „Извор мира“, осим града Камишлија.

 

Спутњик

Тагови: ; ;