Доњи дом британског Парламента у начелу прихвата најновији споразум са Европском унијом. Међутим, да би он постао закон, посланици траже више од три дана за дебату, колико је предложила Влада.

Посланици Британског парламента подржали су у важном другом читању предлог премијера Бориса Џонсона о Брегзиту, што омогућује да се о договору и даље расправља и уложе амандмани, јавља Ројтерс.

То је био први пут да парламент наговести подршку споразуму о изласку Британије из ЕУ.

Међутим, неколико минута касније посланици су гласали против Џонсоновог предлога да се процедура усвајања договора обави у наредна три дана.

Толико је, према тврдњама из владе, неопходно да би се Брегзит спровео на време, до 31. октобра.

«Морам да изразим разочарење због тога што је Доњи дом поново гласао за одлагање», рекао је Џонсон.

Следећи корак, како је навео, јесте чекање да ЕУ одговори на захтев за одлагање Брегзита, који је Џонсон послао у Брисел у суботу, пошто га је на то приморао парламент.

Након гласања у парламенту, председник Европског савета Доналд Туск најавио је да ће препоручити да 27 чланица Европске уније одобри одлагање датума Брегзита.

Одбацивањем Џонсоновог распореда и захтевањем још времена за дебату, Британски парламент је учинио одлагање готово неизбежним, оцењује агенција Ројтерс.

Тагови: ; ;