Немачки детектив повукао предлог о предаји доказа о МХ17

Немачки детектив Јозеф Реш изјавио је да повлачи предлог о предаји информација о паду малезијског „боинга“ у Донбасу, јер сматра да међународна истрага није заинтересована за решавање тог случаја, наводи се у писму Решовог адвоката који је примила агенција РИА Новости.

Како је навео представник детектива, он је одредио рок до 18. октобра, али му се нису обратили ни чланови међународне истражне групе ЈИТ, ни представници тужилаштва Холандије, ни представници истражног одбора Малезије, ни представници било којег другог тела.

„Мој клијент је учинио све што је могуће како би испунио јавно формулисани захтев за подршку. То се, међутим, на несхватљив начин није чуло. Он указује на то да је ово питање за њега затворено“, наводи се у писму.

Адвокат наводи да је цела процедура истраге необјашњива, и то не само за његовог клијента.

„Господин Реш сматра да је страшно и узнемирујуће, јер ови процеси јачају утисак да реалан интерес у проналажењу истине и истраге уопште не постоји, већ је вероватније да се докази намерно скривају“, пише он.

Решов адвокат је демантовао извештаје да је детектив продао информације које је прикупио одређеним заинтересованим странама и истакао да се Решу није нико обраћао, између осталог, ни из медија.

У августу је Реш, који се бави истрагом о паду авиона на лету МХ17 2014. године, изјавио за Спутњик да зна имена одговорних за катастрофу и остале податке које међународна истрага игнорише. Он је изразио спремност да те информације проследи Холандији, Малезији или Русији, под условом да оне буду објављене. Касније је премијер Малезије саопштио да су власти спремне да саслушају детектива.

Трагедија авиона на лету МХ17

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Заједничка истражна група (чине је представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине), која под руководством Главног тужилаштва Холандије и без учешћа Русије води истрагу о околностима пада, раније је саопштила да је „боинг“ оборен из ракетног система „Бук“, који припада 53. ракетној бригади Оружаних снага Русије из Курска. Истражна група сматра да је „Бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су пак изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.