Руска «ТВ Звезда» објавила је снимак доласка система С-400 и «панцир» у Србију где ће учествовати на вежби «Словенски штит 2019». Системи су допремљени великим руским транспортним авионом.

У саопштењу руског министарства одбране се наводи да ће, у оквиру заједничке вежбе, системи С-400 и «панцир» бити допремљен на територију Србије, на аеродром у Батајници.

«Током вежбе, руске и српске ПВО јединице ће заједнички извршити задатке извиђања, праћења, класификације и уништења читавог спектра мета у ваздуху», наведено је у саопштењу. 

Претходно је Министарство одбране Србије саопштило да се заједничка тактичка вежба ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације «Словенски штит 2019» одржава на територији Републике Србије и да ће у њој учествовати српски и руски системи.

Систем С-400 «тријумф» је противавионски и противракетни систем који је први пут ушао у оперативну употребу оружаних снага Руске Федерације у 2007. години.

Овај систем користи четири ракете на својој лансирној рампи односно четири ракете различитог домета. Има могућност детектовања стелт летелица на даљини од око 150 километара. Његов радар омогућава праћење и осматрање на даљини од чак 570 км.

Тагови: ; ; ;