Званичници хитних служби у Калифорнији наредили су евакуацију неколико стотина људи из насеља Гејзервил, северно од Сан Франциска, услед ширења пожара у Округу Сонома. Ветар на махове достизао брзину од 120 километара на час.

Амерички медији наводе да је 200.000 људи остало без напајања електричном енергијом.

Из калифорнијског Одељења за шумарство и заштиту од пожара саопштено је да је ватра, која се ширила услед јаких ветрова, до данас захватила површину од око 10.000 ари, преноси Ројтерс.

Шериф Округа Сонома наредио је обавезну евакуацију за Герзервил у којем живи скоро 900 људи.

«Ако сте у Гејзервил, одмах га напустите», речено је из бироа окружног шерифа у Сономи, док је ветар на махове достизао брзину од 120 километара на час.

Метеоролог Државне метеоролошке службе САД Марк Шенард изјавио је да ће најјачи ветрови дувати касније данас и да ће се наставити у петак.

Он је рекао да су у северној Калифорнији могући опасни ветрови брзине до 72 километра на час и да неће ослабити барем до краја викенда.

Велики део Калифорније био је под упозорењем целе седмице од пожара, због високих температура и јаких ветрова, саопштили су званичници.

Скоро 300.000 потрошача у седам округа Калифорније, укључујући градове Лос Анђелос, Сан Бернардино и Вентура упозорено је на могуће искључење напајања електричном енергијом.

Велики пожар опустошио је северни калифорнијски град Парадајс у јесен 2018. године, убивши 86 људи и десетине хиљада расељених. 

Тагови: ; ;