Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер оптужио је британског премијера Бориса Џонсона да је ширио лажи током кампање поводом референдума о «Брегзиту», пише британски дневник «Индипендент».

Јункер је истакао да је требало да реагује током кампање како би указао на «глупости и лажи које су ширили Борис Џонсон и други».

«Говорили су људима ствари које немају никакве везе са реалношћу. Тадашњи премијер Дејвид Камерон замолио ме да не интервенишем током референдума јер Европска комисија није популарна у Британији и то је била велика грешка» — навео је Јункер.

Јункер је истакао да је требало да интервенише јер нико није негирао нити оспорио лажи које су ширили Џонсон и остали.

Међутим, Јункер је негирао да је ЕУ одговорна за изгубљену кампању већ је указао на британске медије у којима је Џонсон некада радио као дописник из Брисела.

Британски дневник пише да Јункер није први лидер ЕУ који је критиковао присталице британске кампање за излазак из ЕУ. У марту је француски председник Емануел Макрон навео да су присталице «Брегзита» подстицале бес уз подршку лажних вести, што је угрозило Европу.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је почетком године да у «паклу постоји посебно место за оне који су подржавали Брегзит без икаквог плана».

Тагови: ; ;