Још нема званичне потврде да је вођа такозване Исламске државе Абу Бакр ел Багдади убијен у операцији америчких снага. Неименовани званичници из Ирака су, међутим, дали информације о томе како је његова локација откривена.

Обавештајац из Ирака је рекао за Ројтерс да су ирачке обавештајне службе дале коалицији предвођеној САД тачне координате локације на којој се Абу Бакр ел Багдади налазио.

Они су сазнали локацију од Ирачана и Ирачанки које су ухапсили, а који су били у Багдадијевом «ужем кругу».

На локацији на којој је наводно пронађено његово тело пронађена су и тела три мушкарца и три жене, рекао је британској агенцији један дa команданата милитантних фракција.

Извори из редова милитаната кажу и да су америчке снаге уклониле тело Багдадија и тело особе за коју се сумња да је његов заменик.

Неименовани турски званичник је раније рекао да је Ел Багдади на локацију у Сирији где је наводно убијен стигао 48 сати пре америчке операције.

«Турска војска је била унапред обавештена о америчкој операцији у Идлибу», рекао је тај званичник.

Председник САД Доналд Трамп обратиће се јавности у вези са тиме рано после подне по средњоевропском времену.

За Багдадија се дуго мислило да се крије дуж ирачко-сиријске границе.

Предводио је Исламску државу од 2010. године када је она још била огранак Ал Каиде. Исламска држава је на врхунцу моћи владала милионима људи на територији која се простирала од северне Сирије до предграђа Багдада.

Међутим, пад Мосула и Раке, упоришта Исламске државе у Ираку, значио је и крах Исламске државе од када је Ел Багдади бегунац.

РТС, РОЈТЕРС

Тагови: ; ;