Влада Бориса Џонсона сматра да парламент држи читаву државу као таоца, чиме је повећан притисак на посланике да подрже Џонсонов предлог за одржавање ванредних избора у децембру.

Међутим, пошто опозициона Лабуристичка странка чека да Европска унија званично одобри одлагање Брегзита, а друге две парламентарне стрнаке захтевају још раније одржавање избора, изгледа да предлог Џонсонове владе неће бити усвојен, преноси Ројтерс.

Велика Британија је требало да напусти Европску унију у четвртак, али упркос тврдњама владе да је 31. октобар још увек званичан датум, ретки су они који очекују да ће Џонсон испунити своје обећање да ће Британија изаћи из Уније до четвртка, пошто је ЕУ одобрила ново одлагање.

Све британске политичке партије су сагласне да су избори потребни како би се превазишла криза, али не могу да се усагласе око времена одржавања.

Из Џонсоновог кабинета наводе да ће премијер учинити све да дође до избора који ће привести Брегзит крају, као и да размишља о предлозима других партија.

Последњи парламентарни избори су одржани прошле године, тако да грађани Британије не морају на изборе до 2022. године. Уколико ванредни избори ипак буду расписани, потребно је да од тренутка расписивања до изласка на биралишта прође најмање пет седмица.

РОЈТЕРС, БИ-БИ-СИ

Тагови: ; ;