Амерички председник Доналд Трамп изјавио је на конференцији за штампу да је лидер такозване Исламске државе Абу Бакир ал-Багдади мртав, као и да је 15 минута након његове смрти обављен ДНК тест којим је потврђено да је то стварно он

Он је казао да су поред ел Багдадија убијене и две жене које су носиле прслуке са експлозивом, али који нису експлодирали, као и троје деце.

Трамп је на конференцији за новинаре рекао и да је Ал-Багдади праћен неколико недеља, истичући да су операцију спровеле САД које су га дуго тражиле и да је то био један од највећих приоритета.

«Имали смо информације где иде, али је он стално мењао планове. Видели смо да је тамо, знали смо о том објекту и знали смо за тунеле. Већина тунела је била слепа, један није, али тај смо покрили. Спустили смо се са осам хеликоптера. Нисмо хтели да идемо на главни улаз јер је то била замка», рекао је Трамп и додао да је у операцији више Ал-Багдадијевих људи убијено него што је преживело.

Према његовим речима, Ел Багдади је убијен на крају тунела, а «умро је као кукавица, плачући и преклињући за милост».

«Дошао је до краја тунела, наши су га пси до тамо довели. Повео је своје троје деце у смрт. Плакао је до краја. Активирао је прслук с експлозивом и тело му је осакаћено, а на њега се након експлозије срушио и тунел», рекао је Трамп и додао да су убијене и две жене које су биле са Багдадијем док су деца збринута.Амерички председник је додао и да је посматрао операцију из посебне собе, наводећи да се радило о изузетно опасној мисији, током које су америчке снаге наишле на локалне борце које су такође убили.

Ирачка телевизија објавила је снимак напада у ком је убијен вођа ИСИС.

Током конференције Трамп се захвалио Русији, Турској, Сирији, Ираку и сиријским Курдима за помоћ, наводећи да су Руси били веома кооперативни.

Руисија је међутим демантовала да је учествовала у операцији наводног убиства лидера Исламске државе

Тагови: