Уз јаке мере обезбеђења, јуче око 9 сати је сведок сарадник у афери «Државни удар»  Саша Синђелић (39) из екстрадиционог притвора у Спужу — прекограничног прелаза Дебели бријег — предат хрватским правосудним органима који га потражују због злочина почињеног у тој земљи током 2002.

Синђелић је, подсетимо, у Хрватској осуђен на 21 годину робије због убиства фармера Фотеса, када му је украо и трактор. У Црној Гори је ухапшен 1. јула, по међународној потерници Интерполове испоставе у Загребу, ради извршења правоснажне пресуде Жупанијског суда у Вуковару.

Синђелић је, иначе, био главни сведок- сарадник у процесу против тринаесточлане групе која је осуђена на затворске казне због планирања терористичке акције на дан парламентарних избора у Црној Гори, 16. октобра 2016.

Крајем фебруара 2018. је напустио земљу јер је, претходно, пред Вишим судом у Подгорици одговорио на чак 2.000 питања одбране, Тужилаштва и Суда. Али, 17. јуна се поново — овог пута илегално — обрео у Црној Гори, где се инспекторима из Одељења безбедности у Рожајама пожалио да му неко непрестано прети ликвидацијом.

Две седмице касније, 1. јула, Саша Синђелић је Министарству унутрашњих послова Црне Горе поднео захтев за добијање међународне заштите, али је он половином септембра одбијен. Потом су најпре Виши, а онда и Апелациони суд проценили да су испуњени услови за Синђелићево изручење Хрватској.

Коначну одлуку је 12. октобра донео министар правде Зоран Пажин.

Тагови: ; ;