У БОРБИ против пожара који букте на југоистоку Србије ватрогасцима се прикључује и «иљушин 76П»! Руски авион кога смо са нестрпљењем очекивали као спасиоца, слетео је на нишки аеродром и очекује се да већ од суботе буде укључен у гашење ватрене стихије.

На нишком аеродрому су га сачекали представници Руско српског хуманитарног центра, градоначелник Дарко Булатовић, представници града Ниша и Сектора за ванредне ситуације.

Авион «иљушин 76» је већ раније учествовао у гашењу пожара у Србији.

Реч је о четворомоторном тешком транспортном авиону носивости од 50 до 60 тона који може да лети у веома тешким метеоролошким условима.

foto informer

Први пут је полетео 1971. године. Варијанта авиона која се користи за гашење пожара је Ил-76П.

Он је предвиђен за гашење пожара тако што избацује велику количину течности на подручја захваћена ватром. Његови танкери садрже 42.000 литара воде или неке друге специјалне течности.

Авион може да испусти око 40.000 литара воде са висине од 50 метара за само четири секунде.

Вода испуштена симултано из два танкера при брзини од 280 километара на сат и висини од 80 метара покрива површину 600 пута 80 метара.

За око осам секунди сва вода може бити избачена из оба танкера. Због тога су авиони «иљушин 76П» веома ефикасни.

Према проценама, један авион у неким идеалним условима, може за три до четири сата да регулише пожар на површини од око 50 хектара за два до три пута.

Тагови: ;