Вулин: О набавци С-400 нећемо расправљати у медијима

Држава одлучује шта ће купити и када, а то је ипак питање о којем се не расправља у медијима, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин поводом спекулација да би Србија, након заједничке војне вежбе с Русијом „Словенски штит 2019“, могла да купи систем противваздушне одбране С-400.

Фото Министарство одбране) Руски систем противваздушне одбране С-400 „тријумф”

„Након НАТО агресије (1999. године), ваздухопловство и ПВО су највише оштећени и зато је њихова обнова неопходна. Ваздухопловство је донацијом ‘мигова’ из Русије и Белорусије спасено, неће ни ПВО остати без обнове и помоћи. Држава одлучује шта ће купити и када. А шта и када, то је ипак питање о којем се не расправља у медијима“, рекао је Вулин за данашњи Курир.

Он рекао и да не види никакву претњу у одлуци НАТО-а, после вежбе „Словенски штит 2019“, да оформи посебан командни центар за специјалне операције у Хрватској и Мађарској, баш као што, истиче, војно опремање или вежбе Србије с бројним партнерима нису никоме претња.

Додао је да све земље, па и оне које су у НАТО-у, имају право да самостално одлучују шта је најбоље за њихову безбедност.

Вулин понавља да је политика председника Србије Александра Вучића политка војне неутралности и наглашава да је то најтежи и најчаснији могући пут, „само ако смо довољно снажни да се сачувамо“.

Према његовим речима, док је Вучић председник Србије и док је врховни командант Војске Србије, Србија неће бити део НАТО-а или било ког другог пакта и неће слушати ничија наређења.

„Срби су изабрали да никада другима не чине оно што је чињено њима и зато нећемо да будемо део било ког пакта у којем би могли да нам нареде да бомбардујемо неки слободан народ“, истакао је Вулин.

Он наводи даје Србија од свог настанка па све до 2000. увек била војна сила на Балкану, али да је од 2000. до 2012. године слушала странце и учинила све да се њена војна моћ умањи до уништења.

Истиче да се од 2012. година, када је Александар Вучић постао министар одбране, у Војску Србије убрзано и плански улаже, што се види по опреми војника, новом наоружању, обновљеној инфраструктури, већим платама, могућности куповине јевтиних станова, али и враћању самопоштовања војсци и народу.

„Пре Вучића смо дочекивали само странце који су дошли да нам наређују, а испраћали смо генерале и ратне команданте у Хаг. Данас дочекујемо најновије системе наоружања, а испраћамо војску која иде у мировне мисије или вежба с најзначајнијим армијама света“, каже Вулин.

Према његовој оцени, највећа безбедносна претња Србији, али и целом Балкану, јесте стварање „велике Албаније“.

Он сматра да су у склопу тог плана и формирање тзв. војске Косова и напади на Србију и њеног председника који долазе из Црне Горе и Северне Македоније, а којима „покушавају да се умире албанске партије од чије подршке зависи власт у тим бившим југословенским републикама“.

„Зато се о ‘великој Албанији’ и ћути у Црној Гори и Северној Македонији иако се њено стварање управо одвија баш на њиховој територији“, истиче Вулин.

Према његовим речима, враћање терориста са ратишта у Сирији је такође велика претња миру и безбедности.

„Посматрано у процентима у односу на број становника с простора са којег долазе, у редовима Исламске државе борило се више Шиптара него Ирачана или Сиријаца. Када се врате на Косово, они ће наставити припреме за терористичка дејства, а Приштина неће учинити ништа да их похапси и обузда“, наглашава Вулин.

Додаје да мигрантска криза није на врхунцу, али да није престала и да може да буде обновљена за неколико дана ако Турска престане да задржава мигранте на својој територији.

„Неконтролисано кретање људи о чијим намерама не знате ништа јесте велика претња. Досад је Србија била далеко најуспешнија земља на мигрантској рути и успела је да буде хумана, безбедна и да сачува своје грађане и свој начин живота“, закључује Вулин.