Амерички председник Доналд Трамп апеловао је данас на британског премијера Бориса Џонсона и лидера странке Брегзит Најџела Фараџа да уједине снаге и омогуће проширене трговинске односе са САД након што Британија напусти ЕУ.

Доналд Трамп
Трамп је рекао новинарима у Белој кући да излазак Британије из ЕУ мора да буде структуиран да олакша и поспеши трговинске односе Британије и САД.

«Ми смо далеко највећа економија на свету и ако се ствари ураде на одређени начин нећемо моћи да тргујемо са Британијом. То би било веома лоше за Британију, јер можемо много више да послујемо са Лондоном у односу на ЕУ», рекао је Трамп.

Он је навео да би Британија имала четири до пет пута боље трговинске односе са САД, али да то све зависи од трговинског билатералног споразума Брисела и Лондона након Брегзита.

Одговарајући на питање ког британског лидера подржава, Трамп је рекао да су му и Џонсон и Фараџ драги.

«Мислим да ће Борис добро обавити посао. Они су ми обојица пријатељи. Желио бих да се Најџел и Борис усагласе и мислим да постоји могућност за тако нешто», рекао је амерички председник.

Трамп је прошле седмице рекао да би било веома лоше за Британију ако би на изборима победио лидер лабуриста Џереми Корбин.

Фараџ је рекао да ће «у стопу пратити» Џонсона под условом да премијер одбаци план о Брегзиту који је испословао са ЕУ прије две седмице и уместо тога определи се за «чист разлаз» без споразума.

Тагови: ; ; ;