Некадашњи главни саветник актуелног председника САД Доналда Трампа током његове председничке кампање 2016. године Пол Манафорт заступао је теорију да је Украјина, а не Русија, одговорна за хаковање информација Демократске странке.

Објављени документи са новим тврдњама Пола Манафорта AP Photo

Ово откриће произлази из управо објављених докумената америчког Министарства правде, кроз преглед испитивања и имејлове особа у истрази специјалног истражитеља Роберта Малера о наводном руском мешању у председничке изборе 2016. године.

Међу 500 страна докумената, који су стављени на располагање америчким медијима «Базфид» и Си-Ен—Ен, на њихов захтев, сходно праву на приступ информацијама од јавног интереса, објављени су разговори с некадашњим замеником Трампове изборне кампање Риком Гејтсом и бившим водећим председниковим саветником Стивом Беноном.

Гејтс је, према запису сведочења у Еф-Би-Ају, рекао да је тадашњи шеф Трамповог изборног штаба Манафорт говорио колегама да је хаковање електронских порука Демократске странке вероватно дело Украјинаца, а не Руса. Према сведочењу Гејтса, званичници Трамповог изборног штаба су били уверени да је Кијев наместио да се за то окриви Москва.

Документа откривају и да су Трамп, његови водећи саветници и чланови породице више пута разговарали о томе како да дођу до имејлова до којих је дошао «Викиликс», који је јула 2016. године почео да објављује хиљаде електронских мејлова из управе америчке Демократске странке.

Објављене имејл-преписке између Бенона и Џареда Кушнера, Трамповог саветника и зета, сведоче о предлозима да се прибаве и анализирају имејлови Трампове противкандидаткиње на председничким изборима, демократе Хилари Клинтон.

Америчке обавештајне службе су тад тврдиле да су ти подаци добијени захваљујући руским шпијунима и пренети «Викиликсу». Сада ова прича добија «украјински обрт».

Нове информације везане за Украјину појављују се не само при захуктавању кампање за председничке изборе у САД, већ и у тренутку када је Представнички дом америчког Конгреса усвојио резолуцију којом се даје званичан оквир истрази о опозиву Трампа управо због наводних притисака на Кијев.

Шефа Беле куће демократе, наиме, оптужују за притисак на руководство у Кијеву да истражи Трамповог потенцијалног изборног ривала, демократу Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера Бајдена, који је некад радио у Украјини.

Д. Савић

http://www.novosti.rs/

Тагови: ; ;