Пре четрдесет година, ирански студенти су заузели америчку амбасаду у Ирану. Талачка криза је трајала 444 дана. Вашингтон и Техеран, који су блиско сарађивали деценијама, тада су постали жестоки непријатељи.

Испред америчке амбасаде у Техерану 4. новембра 1979. године стотине студената скандирало је : «Смрт Америци». Неколико десетина насилно је ушло у зграду. Заробили су 66 америчких грађана, од којих су 52 задржали као таоце.

Акција је требало да покаже да је Иран после успешне револуције постао Исламска Република и да је шах Реза Пахлави, кога су подржавали Американци, заувек свргнут са власти. Две земље од тада немају дипломатске односе.

Четрдесет година касније, хиљаде Иранаца на истом месту, испред америчке амбасаде, са истим порукама.

REUTERS ATTENTION EDITORS — THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Окупљени су поручили да политика принуде САД не може ништа иранском народу.

«Само нека пробају да се мешају у наше послове, зауставићемо их на наш начин. Бацићемо Америку под ноге», истакли су демонстранти.

Маршеви и митинзи одржани су широм Ирана. Врховни вођа поручује да су Иран и Сједињене Америчке Државе непомирљиви непријатељи.

Ајатолах Али Хамнеи сматра да је један од начина да се заустави политичка инфилтрација Америке је забрана било каквих преговора са Вашингтоном.

«Иран неће подлећи америчком притиску. Они који мисле да ће преговори с непријатељем решити наше проблеме, 100 одсто греше», навео је Хамнеи.

Односи две земеље запали су у још дубљу кризу прошле године након што је Доналд Трумп напустио нуклеарни споразум између Ирана и светских сила и увео санкције. Иран тражи помоћ европских потписника и намерно крши договорено.

АУТОР:ДРАГАНА ВУКЕЛИЋ