Иран наставља са обогаћивањем уранијума

Иран ће почети од сутра да користи центрифуге за обогаћивање уранијума на објектима у Форду, изјавио је председник Ирана Хасан Рохани.

„То ће се тицати ’Форда‘ (ирански центар за обогаћивање уранијума). У ’Форду‘, колико знате, ми имамо према заједничком свеобухватном акционом плану 1.044 центрифуге. Од сутра ће почети процес убризгавања гаса у ’Фордо‘“, рекао је Рохани, објавивши да је од 6. новембра Техеран четврти пут одбио да реализује обавезе у нуклеарном споразуму.

По његовим речима, делатност ће се као и пре обављати под контролом Међународне агенције за атомску енергију.

„Чим се (потписници споразума) врате својим обавезама, ми ћемо се такође вратити“, објаснио је председник Ирана, додавши да даје преговорима о нуклеарном споразуму још два месеца.

Председник Ирана је додао да Техеран не може да се помири са тим да нуклеарни споразум има једнострани карактер. Притом би Иран у потпуности реализовао своје обавезе, док друге стране то нису радиле.

„Међутим, ми настављамо преговоре“, рекао је Рохани.

Иран је јуче саопштио да ради на прототипу центрифуге која је 50 пута бржа од оне дозвољене нуклеарним споразумом са светским силама.

Према нуклеарном споразуму који је потписан 2015. године, Иран има право да производи обогаћени уранијум само посредством 5.060 центрифуга прве генерације ИР-1.

Коментари: