Потраживања „Нафтогаса Украјина“ од руске компаније „Гаспром“ су апсурдне, као и казна украјинског регулатора која је одређена руској компанији, рекао је министар енергетике Русије Александар Новак.

Министар је оценио да друго по реду потраживање Украјине у износу од 12 милијарди долара још нису разматрали, па је стога „рано говорити да је неко некоме дужан“.

„Наставићемо да предлажемо нашим украјинским партнерима, ради наставка дугорочне сарадње у оквиру транзита и испорука гаса, да се врате мирном решавању проблема у оквирима мировног споразума који ће се тицати свих питања која су повезана са судским парницама. То је основа за нормално пословање комерцијалних организација“, истакао је Новак.

Он је додао да је на Арбитражном суду у Стокхолму судски поступак и даље у току — „Гаспром“ је уложио жалбу која ће бити размотрена следеће године.

Са друге стране, директор „Гаспрома“ Александар Милер је изјавио да је нови уговор о транзиту руског гаса преко територије Украјине могућ само уколико обе компаније одустану од својих потраживања.

„То значи узајамни прекид потраживања и прекид судских спорова између „Гаспрома“ и „Нафтогаса Украјина“ о уговорима о испоруци и транзиту руског гаса, успостављање равнотеже комерцијалних интереса земаља. Реч је и о поништавању одлуке Антимонополског комитета Украјине, према коме је „Гаспрому“ изречена казна због наводне злоупотребе монополистичког положаја на тржишту гаса Украјине и обнављању нарушених имовинских права компаније у земљи“, наводи се у саопштењу директора.

Недавно је директор „Нафтогаса“ Андреј Коболев изјавио да Украјина има потраживања од „Гаспрома“ у износу од 22 милијарде долара, док је извршни директор те компаније Јуриј Витренко раније саопштио да је „Нафтогас Украјине“ упутио Стокхолмском суду саопштење о потраживањима према „Гаспрому“ у вредности од 12 милијарди долара.

Стокхолмски суд је у децембру 2017. и фебруару 2018. година донео одлуке у вези са споровима „Гаспрома“ и „Нафтогаса“, на основу уговора о испоруци и транзиту гаса, којима је обавезао руску компанију да исплати украјинској фирми 2,56 милијарди долара.

„Гаспром“ се на те одлуке жалио у марту 2018. године, а у мају је тражио потпуно укидање „транзитне“ одлуке. „Гаспром“ је поднео и тужбу у вези с раскидањем уговора с „Нафтогасом“ који важе до краја ове године.

Спутњик

Тагови: ;