Русија је у Сирији дошла у посед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух која је била лансирана из ракетног система „Давидова праћка“, јављају медији.

Како се наводи, ракета је била лансирана 23. јула 2018. године. Сиријске снаге су кренуле на лице места и пронашле практично неоштећену ракету. Она је била пребачена на руско-сиријску војну базу, одакле је била послата у Москву на даље истраживање, пише „Јерусалим пост“.

Израелска војска је пре две године добила систем „Давидова праћка“, док је 23. Јула 2018. године био први пут употребљен – систем је активиран након лансирања из Сирије две ракете „Точка“, пише MigNews.

Према подацима израелске телевизије, систем ПВО „Давидова праћка“ није пресрела сиријске ракете које нису долетеле до Израела – екслодирале су на израелској територији. „Давидова праћка“ је лансирала две ракете, од којих се једна сама уништила изнад Голана.
Како се наводи, ракете-пресретачи „Давидове праћке“ су најскупље на свету и користи их израелска војска. Где су тачно инсталирани ови системи, остаје војна тајна.

„Давидова праћка“ ради на удаљености до 400 километара и директан је конкурент С-400, наводи портал.

Спутњик

Тагови: ;