Амерички председник Доналд Трамп упозорио је мексичке нарко-картеле да би могао послати војску преко границе како би помогао тамошњим властима у рату против «нарко-банди».

Трампово упозорење уследило после убиства девет чланова мормонске породице у мексичкој држави Сонора.

У једном од већ традиционално бомбастичних објава на Твитеру, Трамп је рекао да је Америка спремна да помогне мексичким властима у рату против нарко-картела.

«Уколико је Мексику потребна помоћ или је затражи током чишћења тих монструма, Америка је спремна, вољна и у могућности да се укључи и посао обави брзо и ефикасно», написао је Трамп.

Упозорење америчког председника уследило је пошто је у заседи у мексичкој држави Сонора убијено девет чланова мормонске породице, укључујући и шесторо деце.

«Картели су постали толико велики и јаки да је понекад потребна војска да би победили војску. Време је да Мексико, уз помоћ САД, покрене рат против нарко-картела и збрише их са лица земље. Чекамо позив», написао је Трамп.

Мексичке власти су, непосредно после убистава, оцениле да су мормони убијени грешком, јер су их припадници локалних банди, можда, помешали са ривалима.

Истовремено, власти те државе су навеле да не верују да им је потребна помоћ у борби против нарко-картела.

Током 2018. године у Мексику је убијена тачно 33.341 особа, односно читавих 15 одсто више него годину дана раније, када је страдало 28.866 људи.

Према подацима мексичких власти, од почетка рата против нарко-мафије 2006. године у тој држави је убијено или нестало више од 200.000 људи.

Тагови: ; ; ;