Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поднео је данас Уставном суду БиХ захтев за оцену уставности Закона о изменама и допунама Закона о застави БиХ.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

У саопштењу из кабинета српског члана Председништва наводи се да се разлог за упућивање овог захтева налази у чињеници да наведени Закон није у складу са чланом један став шест Устава БиХ у којем се каже да «о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Председништво».

У саопштењу се појашњава да се «у захтеву, који је данас поднио српски члан Председништва, наводи се да је Парламентарна скупштина БиХ 2004. године усвојила Закон о изменама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Председништва БиХ из чега произилази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана један став шест Устава БиХ.

«Имајући у виду наведено, све мењане и допуњаване одредбе Закона из 2004. године нису у складу са Уставом БиХ зато што текст усвојен од Парламентарне скупштине БиХ није на снази јер није потврђен од Председништва БиХ. Следом наведеног, тражим да Уставни суд БиХ проведе поступак оцене уставности Закона о изменама и допунама Закона о застави БиХ /’Службени гласник БиХ’ број 23/04/, који није усвојен у складу са чланом 1.6. Устава БиХ, што даље подразумијева да измене Закона из 2004. године нису усвојене» — наводи се у захтеву српског члана Председништва БиХ.

Одредбе које се налазе у неуставном Закону о изменама и допунама Закона о застави БиХ односе се на одређивање локација на којима се истиче застава БиХ, као и на новчане казне због њеног неистицања, додаје се у саопштењу.

Српски члан Председништва предложио је Уставном суду БиХ да сходно Уставу и Правилима Уставног суда БиХ донесе одлуку према којој наведени Закон није у сагласности са чланом један став шест Устава БиХ због чега се исти укида и његове укинуте одредбе престају да важе, те да се наложи Парламентарној скупштини БиХ да наредног дана од дана објавивања одлуке члан 84 Закона о одбрани БиХ усклади са Уставом БиХ.

Тагови: ;