Канцеларка Немачке Ангела Меркел се не слаже са оценом француског председника Емануела Макрона да се НАТО налази „у коми“.

Ангела Меркел

„Сматрам да су то прилично оштре речи. То није моје мишљење“, изјавила је Меркелова на конференцији за штампу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Ни Столтенберг се не слаже са Макроном.

„Алијанса је јака све док САД, Северна Америка и Европа, док сви заједно радимо то што смо радили деценијама. Наша колективна безбедност је најјача још од времена Хладног рата. Европски савезници повећавају ниво спремности својих снага, више инвестирају у одбрану. САД повећавају присуство у Европи“, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Амерички државни секретар Мајк Помпео такође се огласио поводом изјаве председника Француске, рекавши да НАТО остаје најважнији стратешки партнер у историји.

„Сматрам да НАТО остаје важан, веома значајан, а можда и најзначајнији стратешки партнер у историји“, рекао је Помпео.

Раније је Макрон у интервјуу који је дао „Економисту“ изјавио да се НАТО налази у коми јер у раду Алијансе нема планова нити координације. Према његовим речима, нема координације око стратешких решења између САД и партнера из НАТО-а.

Као пример он је навео операцију Турске у Сирији, која је започела након разговора председника САД и Турске.

Тагови: ; ; ;