Боливијски председник Ево Моралес суочен је са позивима да поднесе оставку, пошто га опозиција оптужује за крађу гласова на председничким изборима, одржаним прошлог месеца. Моралес, који је победио у првом кругу, тражи међународну ревизију избора, оптужујући опозицију за покушај државног удара.

На улицама Ла Паза и Санта Круза кључа. У немирима који трају већ две недеље неколико људи је погинуло, а више десетина је повређено.

Опозиција тврди да су се гласови бројали дуже од 24 сата, након чега је дошло до промене резултата у корист Моралеса.

«Устав се мора поштовати. Гласови су покрадени и зато тражимо нове изборе», наводи учесник протеста.


Протести су избили 24. октобра, када је председник Ево Моралес прогласио победу на председничким изборима, тврдећи да је у односу на ривала Карлоса Месу освојио 10 одсто гласова више, што је законски минимум потребан да се избегне други круг гласања.

«Председник треба да поднесе оставку, јер дугује то грађанима. Одлучили смо да радикализујемо протесте и преузмемо институције, јер хоћемо да се у нашу земљу врате слобода и демократија», истиче демонстранткиња.

Председник Боливије одбацује захтев опозиције да поднесе оставку. Тврди да је мета расизма, као први председник Боливије из домородачке заједнице.

«Опозиција предлаже да се пониште резултати избора, на којима је народ демократски победио. Кад не може да освоји власт, опозиција измишља изборну превару. Сада видимо да није реч о превари, већ о државном удару», поручује Моралес.

Ево Моралес (архивска фотографија

Ево Моралес, један од највећих критичара Сједињених Америчких Држава, на власти је од 2006. и победом на изборима освојио је четврти мандат.

Опозиција наводи да његов реизбор крши уставну одредбу о ограничењу мандата, али он тврди да му је потребно додатно време да спроведе планиране реформе. Иако је смањио стопу екстремног сиромаштва за половину, многи га оптужују да се није обрачунао са распрострањеном корупцијом у земљи.

Припремила Тамара Стојсављевић

 

Тагови: ; ; ;