Форензичким тестирањем ДНК-а у Француској потврђено је да су остаци блиског Наполеоновог пројатеља, генерала Шарла Етјена Гудина ископани приликом археолошког истраживања у близини Смоленска, изјавила је данас портпарол Института за археологију при Руској академији наука Наталија Ферапонтова.

général Charles Etienne Gudin

«Тачно је да је француска страна обавила ДНК тестирање. Узели су неке узорке од нас, а будући да је у њима колаген био доста добро сачуван, могли су да изврше ДНК тестирање. На иницијативу потомка породична гробница је отворена и извршено је поређење. Анализа је потврдила да је ДНК из посмртних остатака пронађен у близини Смоленска идентичан као код рођака генерала Гудина», рекла је Ферапонтова за Тасс.

Истовремено обављени су ДНК тестови у Центру за форензичка испитивања Руског истражног одбора, где су стручњаци такође успели да извуку ДНК.

général Charles Etienne Gudin

Гудин је био школски друг Наполеона Бонапарте и његов близак пријатељ са којим је учествовао у бројним походима, а 1812. године погођен је топовском куглом у борбама за Валутино код Смоленска и том приликом изгубио ногу.

Пребачен је у Смоленск, али је убрзо преминуо.

Дуго времена није се знало где је сахрањен и његови остаци откривени су приликом археолошког истраживања које је почело почетком маја.

Председник Руско-француске фондације за Историјске иницијативе Пјер Малиновски изјавио је да ће Гудинови остаци вероватно бити сахрањени испред Дома инвалида или испред Јелисејске палате у Паризу.

Иницијативу да Гудин буде сахрањен испред Дома инвалида покренуо је његов директни потомак Алберик д Орлеанс, будући да се тамо налази и гробље висикух војних званичника, као и Наполеонов гроб.

Тагови: ; ; ;