Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да од званичне Тиране очекује извињење али и да осуди и дистанцира се од изјаве вршиоца дужности министра за Европу и спољне послове Гента Цакаја којом је увредио државу Србију и њено руководство.

Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

Ивица Дачић наводи да је реч о најгрубљем фалсификату догађаја на Косову и Метохији.

«Због чега очекујем и извињење Владе Републике Албаније», рекао је Дачић.

Подсетио је и да је Гент Цакај између осталог, рекао да је Србија током сукоба на Косову и Метохији «одговорна за убиство више од 12.000 Албанаца, масовну депортацију више од милион људи и милионе долара штете, да то нису били појединацни случајеви, већ директно спонзорисани од српске државе».

Функционер албанске владе још оптужује Србију да има «криминалну прошлост» и да су тадашњи политичари и чланови парамилитарних група «на челу данашње Србије».

«Изјава Гента Цакаја ни на који начин не доприноси добросуседским односима Београда и Тиране и директно је у супротности са настојањима руководства Србије да унапредује добросуседске односе са Албанијом и на тај нацин допринесе стабилности и развоју цитавог региона», поручио је министар спољних послова Србије.

Тагови: ; ;