Председница Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ и дугогодишња посланица Европског парламента из Словеније Тања Фајон каже да је Француска узела целу Европску унију као свог таоца.

Фајон је за Радио Сарајево говорила о европској будућности Балкана, застојима на том путу, изазовима јачања утицаја Русије, Кине, Турске, хрватском председавању ЕУ…

Поводом недавне одлуке у вези са случајем Албаније и Северне Македоније, Фајон је рекла да то није славан тренутак за ЕУ и да се она већ неколико пута жалила због неотварања преговора са тим земљама.

«Француска је узела цијелу ЕУ ка својег таоца. Ја морам да још једном нагласим да европске интеграције Западног Балкана јесу и остају важна стратешка политика у нашем заједничком интересу. Наравно, ја сам изразила изразито разочарење што вође Уније нису испуниле своје обећање да отворе преговоре о придруживању са Сјеверном Македонијом и Албанијом, рекла је Фајон.

Додала је да сада на тесту посвећеност европској интеграцији Западног Балкана.

«Ту у мислима особито имам Француску. Поред Француске, када су у питању неке друге земље Балкана, ту имамо и Холандију, Данску, Њемачку… Та атмосфера некако се мијења, па да, поред Француске, када су у питању неке друге земље Балкана, ту имамо и Холандију, Данску, Немачку и да се та атмосфера некако мења», рекла је Тања Фајон.

Нагласила је да европске интеграције Западног Балкана јесу и остају важна стратешка политика у нашем заједничком интересу.

Одговарајући на питање новинара да ли се овим отвара простор земаља попут Русије, Турске, Кине, за попуњавање вакуума и у геополитичком смислу, као и да ли ЕУ види интересе таквих фактора, Фајон је рекла да их сигурно види.

«Сад смо у ситуацији када још чекамо нову Еуропску комисију. Ми смо, наравно, били веома јасни да одговорност за недоношење позитивне одлуке није у земљама које су се с правом надале у позитиван исход. Оне су испуниле оно што су обећале. Унија је та која није остварила обећање дано због унутрашњих питања. То шкоди кредибилитету Уније не само на Западном Балкану, него и шире», рекла је она.

Фајон је подсетила да је недавно у Европском парламенту усвојена Резолуција у којој се наводи да је, наравно, цео Западни Балкан део Европе, да је увек био, и увек ће бити.

Упитана шта очекује од хрватског председавања ЕУ, заступница ЕП рекла је да ће Хрватска преузети велику одговорност, будући да ће први пут бити на челу ЕУ.

«Ја очекујем да ће преузети ту одговорност одговорно и бити велики пријатељ свих земаља региона, особито БиХ. Јер имају велико искуство и могу помоћи тој земљи (БиХ) на том путу. То је све што очекујем. Надам се да ће испунити та очекивања. Она нису само моја, већ и очекивања многих у Бриселу», рекла је Тања Фајон.

РАДИО САРАЈЕВО

Тагови: ; ;