Генерална скупштина Уједињених нација је огромном већином гласова 28. пут усвојила резолуцију којом се осуђују америчке економске санкције Куби и одбацила је став Вашингтона о кршењу људских права у тој држави.

Од 193 чланице Уједињених нација 187 је гласало за осуду Америке, а против су, поред САД, били Израел и Бразил, док су Украјина и Колумбија били уздржани, а Молдавија није гласала, пренео је АП.

Прошле године исход гласања је био 189-2, јер су против били само САД и Израел.

Резолуције Генералне скупштине нису законски обавезујуће, али одсликавају став целог света о америчким санкцијама Куби, које су наметнуте 1960. године, када је после револуције национализована својина америчких држављана и компанија.

Министар иностраних послова Кубе Бруно Родригез рекао је на седници Генералне скупштине да је администрација Доналда Трампа «агресивно интензивирала» примену санкција и покушала је да спречи испоруке робе Куби морским путем тако што је претила власницима бродова и осигуравајућим компанијама.

Коментаришући критике Вашингтона, Родригез је рекао да «Влада САД нема ни трунку моралног права да критикује Кубу, или било коју другу државу, када је реч о људским правима».

Фонет

Тагови: ; ; ;