Србија је домаћин дводневног међународног форума «Светост материнства», посвећеног породици и изазовима са којима се она данас суочава.

Према процени Уједињених нација, чак 83 државе света имају проблем убрзаног старења становништва и недовољног рађања.

Форум „Светост материнства“(фото: Лола Ђорђевић)

Према процени Уједињених нација, чак 83 државе света имају проблем убрзаног старења становништва и недовољног рађања.

У борби против беле куге, државе морају да подстичу рађање више деце, да стимулишу младе парове да ступају у брак и да помогну родитељима да ускладе породичне обавезе и посао, поручују учесници форума.

Форум „Светост материнства“(фото: Лола Ђорђевић)

Шта је материнство у Србији, нашој лепој земљи, која сваке године изгуби град величине Кикинде? Покренуо сам иницијативу да се из националног инвестиционог програма издвоји 200 милиона евра за подршку политике повећања наталитета у нашој земљи. Надам се да ће Форум „Светост материнства“ дати конкретнији одговор на ова тешка питања“ стоји у поруци председника Србије, Александра Вучића, која је прочитана на скупу.

Присутнима  се обратио и викар патријарха московског и целе Русије Кирила епископ истарски Серафим.

Форум „Светост материнства“(фото: Лола Ђорђевић)

Србија, као и многе земље у Европи и свету, налази се пред изазовима старења становништва, рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић отварајући међународни форум Светост материнства» у организацији Карић фондације и додала да држава доноси мере које утичу на то да се стање промени.

Гојковић је казала да су ове године додељена средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је, како каже, пет пута више него 2017. године.

«Не можемо да очекујемо да се за дан или два промени стање, али ипак све што се чини данас неминовно утиче на будућност», рекла је Гојковић.

Маја Гојковић (фото: Лола Ђорђевић)

Председница Скупштине Србије  наводи да ће у наредном периоду у пронаталитетну политику бити уложено преко 200 милиона евра, пре свега како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове.

«Намера је да се у наредне две године повећа и једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара. Такође ове године додељена су средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је 150 милиона више него прошле и пет пута више него 2017. године», објашњава Гојковићева.

Амбасадор Боцан-Харченко(фото: Лола Ђорђевић)

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко каже да Русија у својим односима у свим својим делатностима на међународном плану мисли о породичним везама, о просперитету и државе па и сваке породице.

«Веома је важно да програм ‘Светост материнства’ ради да бисмо успоставили породичне везе, породичну традицију на темељу традиционалног појма. И ово је једино решење социјалних па и демографских проблема који сада представљају један од највећих изазова свима», каже амбасадор Руске Федерације у Београду.

Амбасадор Харченко на отварању Форума „Светост материнства“(фото: Лола Ђорђевић)

Видљиви резултати 

Финансијску помоћ за мере популационе политике, у протекле три године, добила је 161 општина. Неки резулти су већ видљиви.

«Иако је мерна јединица у демографији деценија, радује нас и охрабрује вест да се у првих десет месеци ове године по први пут у Србији родило 612 беба више у односу на исти период просле године», рекла је Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

Форум „Светост материнства“(фото: Лола Ђорђевић)

Више разумевања за породичне обавезе запослених, очекује се и од послодаваца. Флексибилно радно време, на пример, омогућило би родитељима да лакше ускладе посао и родитељство.

«То је нешто што свакако можемо да учинимо. Што наше друштво не кошта ништа, с једне стране пружа могућност руководиоцима да боље ангажују радно време, да буду продуктивнији да радници буду задовољнији, а да у тој свери материнство изађе у сусрет младим родитељима», каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Форум „Светост материнства“(фото: Лола Ђорђевић)

Другог дана седмог по реду Форума „Светост материнства“ у петак, 8. новембра, биће одржани округли столови на којима ће еминентни стручњаци из целог света разматрати актуелне теме заштите и очувања породице.

Идеја очувања породице, заштите мајчинства, детињства и брака у борби против једне од највећих пошасти данашњице – беле куге, централна је тема овог догађаја, за који се очекује да ће донети бројне промене и наићи на подршку младих генерација, чије ће одлуке бити пресудне за будућност санације ниског наталитета, са којим се бори не само Србија, већ и земље региона и света.

Тагови: ; ;