Међународна организација за људска права, Хјуман рајтс воч саопштила је да би Европска комисија требало да испита одлуку о томе да је Хрватска спремна за улазак у Шенген због третмана миграната и тражилаца азила.

У закључку Европске комисије од 22. октобра у коме се наводи да је Хрватска спремна да се придружи шенгенском простору намерно се само летимично спомињу докази о насилном одвраћању миграната са границе, саопштио је Хјуман рајтс воч.

Како се наводи, Европска комисија тиме шаље поруку да озбиљно кршење људских права није препрека придруживању Шенгену.

«Незаконито и насилно одвраћање са границе тражилаца азила требало би да онемогући Хрватску да се придружи зони Шенгена», изјавила је Лидија Гал, виши истраживач Хјуман рајтс воча за Балкан и источну Европу.

Према њеним речима игнорисање «злоупотребе миграната на хрватским границама чини схватање да је шенгенско чланство условљено поштовањем људских права само бесмислени разговор».

Како се наводи, враћање тражилаца азила, без разматрања њихове потребе за заштитом, у супротности је са законима Европске уније о азилу, Повеље ЕУ о фундаменталним људским правима и Конвенције о избеглицама из 1951. године.

RTS, HRW.ORG

Тагови: ; ; ;