Кинези већ почели да развијају 6Г мрежу

Док је још неизвесно када ће 5Г мрежа бити доступна широм света, Пекинг је већ најавио планове за развој 6Г технологије у нади да ће учврстити своју надмоћ у бежичним везама у свету.

Кинеско министарство науке и технологије поставило је два тима за развој 6Г мреже. Прва група повезује неколико владиних агенција, док друга обједињује више од 30 стручњака са разних универзитета, истраживачких центара и корпорација.

Говорећи на првом састанку поводом развоја 6Г мреже, потпредседник владе Ванг Си приметио је да тренутно глобално знање остаје у „истраживачкој фази“, те да тачан пут до 6Г мреже још није јасан, пренели су синоћ светски медији.

Међутим, Пекинг је одлучан у победи у трци за доминацијом у бежичној технологији и планира да представи детаљан план развоја 6Г мреже.

Кинеске компаније биле су у интензивној конкуренцији са својим америчким и јужнокорејским ривалима приликом развијања 5Г мреже која ће омогућити бржи интернет и напредније паметне телефоне. Прошле седмице чак три државно подржана оператера почела су да нуде кинеским потрошачима „супербрзе“ 5Г услуге, преноси портал Кликс.

Директор Хуавеја, један од лидера у 5Г револуцији, Рен Џенгфеи, потврдио је да компанија већ одавно ради на развоју 6Г мреже, али да ће ова технологија стићи тек за десет година.

Спутњик

Коментари: