Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је Срни да је мигрантска криза у БиХ на врхунцу, те да она сигурно неће стати ове године.

Лукач је рекао да то потврђује и најава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о могућности да Турска отвори врата према Европи и да крене готово четири милиона миграната.

Он је указао да је БиХ једина мигрантска рута која остаје, те да би сви ти људи прешли преко БиХ и угрозили домаће становништво и начин живота, узимајући у обзир чињеницу да мигранти са собом носе много кривичних дела — од оних лакших, па све до тежих, не само крађа и њихових међусобних обрачуна.

«Да ли смо у БиХ спремни да се у овом тренутку супротставимо, односно да држимо под контролом милионски број људи који се овде појавио — сигурно нисмо, јер нисмо успели да одговоримо ни на ове бројке које смо до сада имали, ако можемо да цијенимо да су у десетинама хиљада» — рекао је Лукач у Братунцу.

Он је оценио да је Министарство безбедности у Савету министара у техничком манадату, које треба да одговори на мигрантску кризу, у овом тренутку потпуно подбацило и није испунило ни услове ни могућности које је имало.

«Најпре су говорили да то неће бити проблем за БиХ, да се неће појавити толики број миграната овде, али сада, када су се појавили — не знају шта да раде и дошли су пред зид» — истакао је Лукач.

Раније су, подсетио је он, прогнозирали да мигранти неће бити проблем за БиХ и да то није земља која је њима интересантна.

«Видели смо да су то биле погрешне прогнозе, нарочито са нивоа БиХ. Данас имамо ситуацију, нарочито у Унско-санском кантону /УСК/, где је врхунац кризе и гдје не знају шта да раде са тим људима, па покушавају да их сместе у српска села. За то неће имати одобрење од српског народа» — поручио је Лукач.

Он је упозорио да би то било нарушавање и Дејтона и Анекса седам о повратку, где би, вероватно поново дошло до исељавања Срба са њихових огњишта и више се, дефинитивно, никада не би вратили на то подручје.

Министар унутрашњих послова Српске је појаснио да српски народ у тим селима не би могао да се асимилира са људима који су дошли из 30 различитих земаља арапског света и са којима би било тешко да нађу заједничке могућности и суживот.

Он је оценио да још већи проблем представља то што Савет министара у техничком мандату, изгледа, уопште неће да се бави овим проблемом и да их то не интересује.

«Дакле, препуштени су сами себи и мигранти, али и наши људи у БиХ који се са њима сусрећу сваки дан и не знају шта да раде» — рекао је Лукач.

На питање да прокоментарише изјаву француског предсједника Емануела Макрона о томе да је НАТО пред «можданим ударом», Лукач је рекао да нема намјеру да посебно коментарише изјаву француског председника будући да тај високи светски званичких сигурно зна шта прича.

«Очигледно је да Макрон има много више информација, него што бих ја могао било шта да коментаришем. Али, оно што знам, то је да Република Српска нема намеру да иде према НАТО-у и буде члан тог војног савеза. Народна скупштина Републике Српске донијела је своју одлуку о војној неутралности и нема намеру, као ни Србија, да се креће према НАТО-у» — истакао је Лукач.

Тагови: ; ;