Изјава председника Француске Емануела Макрона о можданој смрти НАТО-а одражава истину, написала је на «Фејсбуку» портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова(фото:Лола Ђорђевић

Марија Захарова наводи да Макрона изјава да је НАТО у стању мождане смрти представља јасну дефиницију тренутне ситуације НАТО-а.

«Шта тачно Европа може да уради за контролу своје судбине? У 20. веку имала је два рата, у 19. веку и пре тога бесконачни број локалних ратова, као и активности на ширењу идеја уз помоћ копља и мача», навела је Захарова, преноси Тас.

Додаје да су процеси који су настали након потписивања 14 тачака Вудра Вилсона, а који су еволуирали током Другог светског рата и развили се у економску и политичку интеграцију Европе, помогли да се изађе на крај са главним задацима да се зауставе бесконачне европске поделе.

«Они су, такође, довели и до кризе идентитета и развоја», закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Емануел Макрон (Фото: Лола Ђорђевић)

Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски Економист да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.

«Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора», рекао је Макрон.

Додао је да Европч мора да почне да стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили.

«У противном Европа више неће контролисати властиту судбину», рекао је Макрон, пренео је Индекс.

Тагови: ; ;