Усред унутрашње политичке конфронтације која се одвијала у Великој Британији, једог од најватренијих антируских политичара, актуелног премијера Бориса Џонсона, покушавају да  дискредитују, повезујући га са Москвом.

Тако је британско издање «The Times» ширило информације да је Конзервативна странка, чији је Џонсон лидер, наводно добила спонзорски допринос од више руских предузетника.

У издању се публикација односи на одређени класификовани извештај Обавештајно-безбедоносног одбора који је посвећен «руском уплитању» у унутрашњу политику Велике Британије. Дакле, они покушавају да повежу британске конзервативце са девет Руса, међу којима су и имена Евгенија Лебедева, власника «Lebedev Holdings Ltd» који производи листове Evening Standard» и «The Independent»;Александра Темерка, бившег потпредседника и заменика шефа одбора  нафтне компаније «Јукос», који је представник у Британији већ осам година; супруга бившег заменика министра финансија Руске Федерације Љубов Чернухина.

Публикација се појавила у позадини изборне кампање 6. новембра. Значајно је да на овај начин покушавају ослабити позицију једног од најоштријих критичара Москве, који је свеобухватно подржао антируске санкције повезане са чувеним «случајем Скрипаљ».

И сам Борис Џонсон користио је русофобични фактор у својој изборној реторици. Дакле, већ је успео да свог главног противника лидера Лабуристичке странке Џеремија Корбина назове „присталицом Путина“. Џонсон намерава да искористи ове изборе за превазилажење застоја са Брегзитом, што је изазвало политичку кризу у Британији. Премијер се већ извинио што 31. октобра није могао натерати Британију да изађе из ЕУ, као што је раније обећао. Сада уверава гласаче да ће имплементирати Брегзит ако добије парламентарну већину.

Тагови: ; ;