Стабилизација Западног Балкана приближавањем Европској унији биће један од задатака немачког председавања ЕУ, најавио је немачки министар иностраних послова Хајко Мас.

Хајко Мас

«Велики задаци су пред нама — спровођење фер трговинске политике, обликовање што ближих будућих веза са Великом Британијом, подршка нашим источним и јужним суседима у реформама и стабилизација Западног Балкана приближавањем ЕУ», навео је Мас у ауторском тексту за «Франкфуртер рундшау».

Мас је рекао да ће се Немачка, која у јулу 2020. године преузима председавање ЕУ, залагати за јаку и суверену Европу, која ће у спољној политици деловати одлучније и више стратешки.

«Европа мора да преузме више одговорности за своју безбедност. Ту желимо још чвршћу сарадњу у развоју заједничких капацитета. Наш циљ је јака Европа као део јаког НАТО-а», рекао је Мас.

Он каже да Немачка жели да током председавања оснује центар за цивилно управљање кризама који би ојачао улогу Европе као силе мира, као и да учини напредак да се формира заједнички главни штаб за мисије заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

«У години када се одржавају предсједнички избори у САД, ЕУ мора више да уложи у трансатлантско партнерство», рекао је Мас и најавио самит Кине и ЕУ у септембру 2020. године.

Он истиче да ЕУ треба да делује брже и ефикасније у управљању кризама у Сирији, Либији и зони Сахела у Африци.

Тагови: ; ;