Курти најавио један од првих потеза на премијерској функцији: Подгорица неће бити одушевљена

Ставове ратног злочинца, доскорашњег премијера такозване државе Косово о томе да је демаркациона линија са Црном Гором „повучена“ на штету косметске стране, дели и председник покрета „Самоопредељење“, Аљбин Курти, који себе већ види на премијерској функцији.

Курти и Рама

Боравећи недавно у Тузима, Курти је у поверљивом разговору са албанским политичарима из Црне Горе говорио о томе, да је „претходна косовска власт, уместо демаркације границе са Црном Гором, поставила нову границу са којом је Косово изгубило 8.200 хектара земље“.

– Грешку је направила наша комисија, која уместо да се ослонила на географске мапе и границе обе федералне јединице из Устава Југославије 1974, она је у обзир узела само катастарске књиге, при чему је терет доказивања пао искључиво на нашу страну. Тиме је Косову учињена велика штета – казао је Курти црногорским медијима.

Он је напоменуо да жели „чим преузме дужност новог премијера, да се састане са председником Владе Црне Горе Душком Марковићем, са властима у Подгорици и види шта се може урадити“.

Размотрићемо могућности и потрудити се да у овом договору не буде губитника. Верујем да ћу наићи на разумевање друге стране. Уосталом, имамо споразум између председника Тачија и Филипа Вујановића од 16. фебруара 2018. о корекцији демаркације, који нам у томе може помоћи – казао је Курти, који је тако још једном црногорској јавности указао на чињеницу да су црногорске власти „муљале“ са територијом државе, као да је њихова прћија, и то после склапања међународних споразума.

То је средином и крајем минулог лета својим изјавама предочавао и Рамуш Харадинај, причајући о „договору са црногорским државницима о корекцији демаркациона линије“, као да је то већ готова ствар. Ћутање званичне Подгорице само је подгрејавало овакве сумње.

Подсећања ради, „Споразум о државној граници између Црне Горе и републике Косово“, потписан је у Бечу 26. августа 2015. године. У Скупштини Црне Горе ратификован је 28. децембра 2015. године, а у Скупштини „републике Косово“ после силних скандала због чега је Курти и хапшен, 30. маја 2018. године, након чега је Споразум ступио на снагу 4. јуна 2018. године.

Пре неколико година, Аљбин Курти је са групом посланика ушао осам километара у територију Црне Горе, почупали су и побацали ознаке и нове границе „успоставили“ побадањем косовских табли дубоко на територији Црне Горе, док је полиција мирно посматрала нечувено дивљање.

Чакор

НЕ ДАЈУ НИ СТОПУ

Претензије на величку Бјелуху и Чакор су опасна ствар. Добри комшијски односи негују се, првенствено, поштовањем међе. То је неписани закон и код Величана и Албанаца, особито Руговаца.

Чакор је Источни Ловћен Црне Горе и Албанци могу да забораве сан о граници на њему – каже, за „Новости“, председник Завичајног удружења „Клуб Велика“, Гојко Кнежевић.

Брине ћутање црногорских званичника, али, наши преци су Чакор вековима бранили и одбранили од разних завојевача, па и предака Куртија и Харадинаја и сличних. Ни ми потомци вековних граничара нећемо дозволити отимање ни стопе величке територије, а верујемо и да ће се Влада доследно држати уставне обавезе.