„Нишки салон“: Мали човек под чекићем капитализма

Како су приватизације оставиле хиљаде радника без посла, како функционише „систем апсурда“, новчанице са много нула и инфлација, све то приказано је кроз радове дванаесторо умјетника у оквиру изложбе „Нишки салон“, која се одржава у Нишу до 30. новембра.

Одабир инсталација и слика сачинили су селектори Гордана Добрић и Сава Степанов, историчари умјетности и ликовни критичари. Овогодишња изложба усмјерена је на тему капитализма као провокативног друштвено-политичког система који у свом дугом историјском и савременом трајању пролази кроз више развојних фаза – капитализам, неолиберализам, глобални капитализам, нови капитализам, државни капитализам, наводи Блиц.

“ Као представници различитих генерација и ауторских поетика умјетници свој критички однос према стварности исказују кроз умјетничке праксе које карактерише вишемедијско изражавање које се крећу од видеа, видео-инсталације, сликарства, фотографске инсталације, скулптуре, опростореног цртежа/колажа, гваша,“ навела је Гордана Добрић.

„Форбс је објавио да 273 човјека имају већи капитал од осталог свијета. То је експлоатација таква каква до сада није виђена и не знате ко се ту више не сналази, ми који то трпимо или они којима треба још један милион више“ – рекао је Сава Степанов на отварању изложбе.

Како објашњавају селектори, умјетници својим дјелима реагују на стање свијета и злоупотребу човјека покушавајући да укажу на поријекло актуелних промјена и њихову идеолошку, политичку и социолошку позадину.

ИН4С