Кремљ: Неприхватљиве изјаве Естоније

Изјаве председника естонског парламента да би Русија требало да врати „анексиране територије“ ове балтичке земље Кремљ сматра неприхватљивим, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Сматрамо то неприхватљивим и не можемо се сложити с њим“, одговорио је Песков на питање како Кремљ оцењује изјаву естонског политичара.

Раније је председник естонског парламента и члан Конзервативне народне партије ЕКРЕ Хен Пилуас изјавио да би Русија требало да врати балтичкој републици, наводно, „анексиране територије“. Он је додао да за напредак у ратификацији руско-естонског пограничног споразума Таљин инсистира на томе да Москва призна границе Естоније у оквиру неважећег споразума.

Ова изјава је дошла након интервјуа директора Другог европског одељења Министарства спољних послова Русије Сергеја Бељајева, у којем је дипломата истакао да Тартуски мировни споразум не важи. Бељајев је напоменуо да се у свим расправама које се тичу ратификације пограничног споразума, Таљин позива на документ из 1920. године који нема правну снагу, а на основу којег износи територијалне претензије Москви.

Коментари: