Њујорк тајмс: Заев преплашен, ломи се изнутра

Блокирање проширења ЕУ могло би да изазове драматична померања у целом региону, страхује премијер Северне Македоније Зоран Заев.

„Ломим се изнутра“, каже македонски премијер у интервјуу за амерички лист „Њујорк тајмс“.

Лист подсећа да је пре два месеца лидер мале балканске нације у Северној Македонији ходао усправно, уз подршку светских лидера, уз похвале првог човека УН зато што је понудио светлу тачку у проблематичном свету, а нашао се и на листи кандидата за Нобелову награду мира.

„Премијер Заев је заложио своју политичку каријеру и будућност своје земље у решавању три деценијског спора са суседном Грчком око имена земље. Уз мукотрпне дипломатије и супротно свим очекивањима, он је успео. Али седећи испред његовом канцеларијом у Скопљу, све то изгледа далеко“, пише „Њујорк тајмс“.

Лист наводи да су очекивања била да ће након промена имена Северна Македонија моћи да отвори пут ка ЕУ, али прошлог месеца Француска је ставила блокаду, тражећи реформу у процесу приступања.

Према „Њујорк тајмс“, то је довело до дестабилизацију македонске владе и још опасније, таква одлука помешта статус кво у региону у коме влада нестабилан мир још од краја ратова у бившој Југославији, преноси „Плус инфо“.

„Ово ме уништава лично, психолошки”, истакао је Заев. Он је у разговору рекао да је забринут „не само за себе и своју земљу“, већ за стабилност целог Западног Балкана.

„Национализам и радикализам могу поново да порасту. Постоји ризик од конфликата унутар самих земаља, али и између земаља“, рекао је Заев. На питање зашто се одлучио да распише ванредне изборе, Заев је одговорио да није имао избора.

„Уколико не идемо на изборе, национализам ће порасти. Преплашен сам“, закључио је Заев у интервјуу за „Њујорк Тајмс“.

Коментари: