Санкт Петербург и Бањалука: Креће сарадња универзитета техничких наука

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик посетио је Горни универзитет /1773/ у Санкт Петербургу, најстарији универзитет техничких наука у Русији и један од најстаријих у Европи.

© Фото : Срна

На састанку са ректором овог универзитета Владимиром Стефановичем Литвињенком договорено је да већ 15. децембра прва радна група из Русије посети Универзитет у Бањалуци. Тада ће бити утврђени начелни договори сарадње ова два универзитета.

У фебруару наредне године требало би да буде потписан Протокол о сарадњи ова два универзитета, којим је, између осталог, предвиђено одржавање годишњих конференција, једне у Бањалуци, једне у Санкт Петербургу с циљем унапређења те сарадње.

Овим протоколом студентима из Републике Српске био би омогућен упис на Горни универзитет у Санкт Петербургу, сходно пројектима које Република Српска потпише са руским компанијама попут „Гаспрома“, „Зарубежњефта“…

Студентима техничких факултета са универзитета у Републици Српској биће омогућено и да обављају праксу у Русији, као и заједнички рад и размена наставног кадра, те пружање помоћи професорима из Српске при објављивању научних радова.

Додик је разговарао и са студентима из Републике Српске и Србије који студирају на Горнем универзитету /1773/ у Санкт Петербургу.

Спутњик