Ким наредио артиљеријске вежбе близу границе

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун наредио је извођење артиљеријских вежби близу спорне границе на мору са Јужном Корејом, јавили су државни медији у Пјонгјангу.

Ким наредио артиљеријске вежбе близу границе
SPUTNIK / ILIYA PITALEV
Ким Џонг Ун стигао у Русију: Дочекан

Вежбе су најновији показатељ Кимовог нестрпљења услед забринутости да би преговори Пјонгјанга и Вашингтона могли да пропадну, уколико САД не одговоре на постављени рок Северне Кореје за нову иницијативу са циљем решавања дугогодишњег спора у вези са севернокорејским нуклеарним програмом.

Корејска централна новинска агенција КЦНА јавила је да су вежбе на острву Шангрин „у потпуности показале вјештине гађања“ и да су „задовољиле врхунског вођу“.

Агенција није навела када су тачно извршене вежбе нити које оружје је коришћено, јавио је АП.

Из јужнокорејског Министарства за уједињење саопштено је да је Ким први пут од априла јавно посетио војну јединицу на првој линији.

Преговори са САД сада су у застоју, а Северна Кореја појачава притисак на Вашингтон да укине санкције Пјонгјангу и престане са вођењем непријатељске политике.

Када су из Сјеверне Кореје раније говорили о непријатељској политици САД, углавном су мислили на присуство неколико десетина хиљада америчких војника у Јужној Кореји и Јапану.

Министарство одбране Јужне Кореје осудило је посљедње вјежбе, тврдећи да оне представљају кршење споразума Сеула и Пјонгјанга у вези са смањењем војних активности близу границе две земље.

Портпарол Министарства Чои Хјун Су рекла је да Сјеверна Кореја мора да прекине било какве поступке који ће појачати војне тензије и да се мора придржавати раније постигнутих споразума.

Коментари: