Лекари упозоравају да би Асанж могао да умре у затвору

Више од 60 лекара написало је отворено писмо у којем су упозорили да је здравствено стање Џулијана Асанжа веома лоше и изразили забринутост да би могао да умре у британском затвору, пише „Гардијан“.

У писму упућеном британском Министарству унутрашњих послова лекари траже да се Асанж хитно пребаци у болницу из затвора на југоистоку Лондона.

Своје тврдње заснивају на изјавама сведока који су присуствовали Асанжовом појављивању пред судом 21. октобра, као и сведочењу извештача Уједињених нација Нилса Мелцера који je рекао да ће „континуирано злостављање Асанжа ускоро коштати и живота“.

„Пишемо ово отворено писмо као лекари, како би смо изразили озбиљну забринутост о физичком и психичком здрављу Џулијана Асанжа“, наводи се у писму лекара написаном на 16 страна.

Истичу да су забринути како ће Асанж завршити саслушање које почиње у фебруару и наводе да му је потребна хитна медицинска помоћ.

Отворено писмо су потписали лекари из САД, Аустралије, Велике Британије, Шведске, Италије, Немачке, Шри Ланке и Пољске.

Асанж се и раније жалио на затворске услове, а његов отац је неколико пута нагласио да му је син животно угрожен.

Оснивач Викиликса је у априлиу ове године ухапшен у Амбасади Еквадора у Лондону након што му је ова држава укинула азил после седам година и одузела држављанство.

Асанж је основао Викиликс 2006. године, а са радом је почео јануара 2007. године.

За сајт се глобално сазнало 28. новембра, када је Викиликс обелоданио више од 251.000 дипломатских депеша, односно преписку између Стејт департмента и дипломатских представништава САД широм света.

Тај материјал садржао је чак 40 одсто поверљиве грађе, а више од шест одсто тајних докумената.