Либан на ивици новог рата: Пуцњава на протестима, сукоб Хезболаха и присталица Харирија

Сукоби између присталица либанског провременог премијера Саада Харирија и шиитске групе Хезболах у Бејруту прерасли су касно синоћ у размену ватре

Либан на ивици новог рата: Пуцњава на протестима, сукоб Хезболаха и присталица Харирија

Сукоби између присталица либанског провременог премијера Саада Харирија и шиитске групе Хезболах у Бејруту прерасли су касно синоћ у размену ватре, јавила је државна агенција НИНА.

На снимку либанске медијске куће ЛБЦИ види се јака пуцњава око моста Кола у Бејруту, али њен извор није јасан.

За сада нема извештаја о повређенима.

Истовремно, у граду Тир на југу земље, присталице Хезболаха и Амала поцепали су и запалили шаторе демонстраната, после чега су припадници безбедносних снага пуцали у ваздух, пренели су либански медији.

До насиља је дошло другу ноћ заредом у сред политичке кризе у Либну, што би могло да доведе до тога да углавном мирне масовни антивладини протести крену у другом правцу, наводи Ројтерс.

Либан је у озбиљној политичкој и економској кризи, месец дана након покретања протеста, констатује британска агенција, напомињући да за сада нема назнака да су лидери постигли договор о новој влади која би требало да наследи одлазећи кабинет Саада Харирија, који је поднео оставку 29. октобра.

Харири је поднео оставку суочен с таласом протеста против владајућих политичара који су криви за велику корупцију и увлачење Либана у најгору економску кризу од грађанског рата 1975-90.

Танјуг

Коментари: