Шест ствари које би требало да знате о Европској комисији

Европски парламент је данас изгласао нови сазив Европске комисије на челу са Урсулом фон дер Лајен. Нови комесари на дужност ступају 1. децембра. Ово је шест ствари које би требало да знате о Европској комисији.

Једна од три главне институције ЕУ

Европска комисија је извршни орган Европске уније, својеврсна Влада Европске уније. Уз Европски парламент и Савет Европске уније представља једну од три главне институције које управљају Унијом.

Колико има комесара?

Комисија ЕУ има 28 комесара. Међу њима се бира председник и потпредседници Комисије. Мандат комесара траје пет година. Ипак, Велика Британија ове године није именовала свог кандидата.

Који су задаци ЕК?

Најзначајније улоге Европске комисије су: припремање и предлагање прописа, извршна и надзорна овлашћења, улога у спољној и суседској политици ЕУ.

Какав је процес одлучивања?

Одлуке се доносе већином гласова чланова Европске комисије, а сваки комесар има један глас.

Однос са Европским парламентом

Европски парламент може у сваком тренутку да изглса неповерење Европској комисији, али не може да смени поједине комесаре.

Службе у 60 објеката

Седиште Европске комисије је у Бриселу, у згради Берлајмонт. Та зграда је постала симбол присуства ЕУ у том граду, иако је цела комисија са њеним службама смештана шездесетак објеката.

РТС