Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу, председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко, одали су данас поподне почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.

Вучић и Лукашенко полажу венце на Гробљу ослободилаца (фото: Лола Ђорђевић)

Лукашенко је тиме започео дводневну званичну посету Србији.

Двојицу председника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић, а уз интонирање химни две земље, Вучић и Лукашенко су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

Вучић и Лукашенко полажу венце на Споменик црвеноармејцу (фото: Лола Ђорђевић)

Вучић и Лукашенко су затим положили венце и на Споменик црвеноармејцу подигнутом у част совјетских војника палих за слободу Београда.

Лукашенко се уписао у књигу посета почасних гостију.

Гробље ослободилаца Београда, које се налази преко пута Новог гробља, посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

Александар Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић)

У меморијалном комплексу, отвореном 20. октобра 1954. године, сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) и 818 бораца Црвене армије.

У борбама за ослобођење Београда, од 12. до 20. октобра 1944. године погинуло је 2.944 бораца НОВ-а и ПОЈ-а и 961 борца совјетске Црвене армије.

Александар Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић

На Позоришном тргу (Тргу републике) 27. октобра сахрањена је већа група совјетских бораца, а до децембра 1944. године подигнуто је 18 великих и 84 мала споменика совјетским војницима.

Осим споменика на Тргу републике, подигнути су и споменици на Славији, код Вуковог споменика, код Студентског дома и на Старом сајмишту, а уклоњени су почетком педесетих година када су посмртни остаци страдалих бораца пренети на простор преко пута Новог гробља.

Вучић и Лукашенко полажу венце на Споменик црвеноармејцу (фото: Лола Ђорђевић)

Спомен-гробље изграђено је по идеји архитекте Бранка Бона, док је парк унутар комплекса пројектовао инжењер хортикултуре Александар Крстић.

Аутор улазне камене капије са рељефом је вајар Радета Станковић, док је скулптура »Црвеноармејац», која се налази унутар спомен-гробља, дело вајара Антуна Аугустинчића.

На Спомен-гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом.

Гробље је обновљено 2009. године поводом 65. годишњице ослобођења Београда.

Вучић и Лукашенко сутра ће имати састанак у четири ока после којег ће бити одржан пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије.

Вучић и Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић)

Након тога уследиће церемонија размене потписаних билатералних докумената, после чега ће се председници Вучић и Лукашенко обратити медијима.

Председника Белорусије на београдском аеродрому «Никола Тесла» дочекао је Вучић.

«Добродошао велики и искрени пријатељу Србије», навео је председник Србије на свом званичном инстаграм профилу «buducnostsrbijeav», уз фотографије дочека.

Председник Белорусије дочекан је традиционално уз погачу и со.

Тагови: ; ; ;