ЕУ намерава да продужи санкције Русији

Лидери земаља Европске уније (ЕУ) намеравају да продуже економске санкције Русији, изјавио је новинарима високи званичник у структурама ЕУ.

„Лидери ЕУ саслушаће извештај Француске и Немачке о реализацији Минских споразума и резултатима самита у Паризу. Лидери ће са великом вероватноћом потврдити своју заједничку посвећеност очувању територијалног интегритета Украјине, а како се очекује санкције против Русије повезане са реализацијом Минских споразума биће продужене на нови рок“, рекао је званичник.

Самит лидера земаља Европске уније биће одржан 12. и 13. децембра.

Раније је председавајући Европског савета Шарл Мишел телефоном разговарао са председником Украјине Владимиром Зеленским. Мишел је након тог разговора на Твитеру написао да ће „ЕУ ће наставити да подржава пут реформи, као и суверенитет, независност и територијални интегритет Украјине“.

​Односи Русије и Запада погоршали су се 2014. године због ситуације у Украјини и присаједињења Крима Русији. Оптужујући Москву за мешање у унутрашње послове Украјине, Запад јој је увео санкције. Русија је предузела реципрочне мере и повела политику замене увоза, а више пута је оптужбе против себе називала неоснованим. У последње време у земљама Европске уније све се јасније чује мишљење о потреби укидања антируских санкција.

Коментари: